Post-harvest quality of Biofortified vegetables

bibliographical review

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59360/ouricuri.vol14.i1.a19764

Keywords:

BioFORT, Hortifruti, Fome Oculta, Agricultura funcional

Abstract

Biofortification, an important strategy in combating hidden hunger, aims to improve the nutritional quality of basic foods from so-called “functional agriculture” by increasing the bioavailable levels of vitamins and functional nutrients in agricultural products to be harvested. The adoption of this technique tends to result in varieties with better productivity, adapted to the context of climate change and with better nutritional, sensorial and post-harvest characteristics. This bibliographic review aimed to present and discuss results from the literature on post-harvest quality in biofortified vegetables. The methodological procedures were based on the Literature Review, whose survey of the most relevant publications on the subject occurred through articles published in periodicals, dissertations, theses, books, conference annals and monographs available in databases such as the Embrapa, Google Scholar and institutional academic repositories. It is concluded that studies that aim to determine the performance and quality of biofortified vegetables post-harvest are important, aiming to combine the characteristics of productivity, nutritional quality, high durability and sustainability. The challenges are to maintain the quality and nutritional levels of the biofortified product for as long as possible, reduce processing losses, as well as provide longer shelf life.

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Author Biographies

Thiago Pereira de Paiva Silva , IF Sertão Pernambucano

Engenheiro Agrônomo (UFRN / 2019); Especialização em Pós-Colheita (IFSERTÃOPE); Especialização em Gestão Pública (FAVENI/2021); Técnico em Controle Ambiental (IFRN / 2014); Atuou na condição de bolsista de Iniciação Científica do Programa Petrobras de Formação de Recursos Humanos - PFRH (2012 - 2014).

Roberto Remigio Florêncio, Instituto Federal de Educação do Sertão Pernambucano/Universidade Federal da Bahia - UFBA

Doutor em Educação (UFBA); Mestre em Educação, Cultura e Territórios Semiáridos - PPGESA (UNEB); Graduado em Letras (UPE), Pedagogia (UNEB) e Geografia (Unicesumar); Especialista em Língua Portuguesa (UNIVERSO), em Lingua Portuguesa e Literatura Brasileira (Faculdade Montenegro), em EJA (UNEB) e em Gestão Pública (UNIVASF); Professor Efetivo do Instituto Federal de Educação IF Sertão Pernambucano.

Ana Elisa Oliveira Santos , IF Sertão Pernambucano

Possui Graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal da Bahia (2002), Mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa (2004) e Doutorado pela Universidade Federal Rural do Semiárido (2011). Atualmente é Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sertão Pernambucano, Petrolina, PE. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fisiologia e Manejo Pós-colheita de Frutos e Hortaliças.

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Published

2024-03-25

How to Cite

SILVA , T. P. de P.; FLORÊNCIO, R. R.; SANTOS , A. E. O. Post-harvest quality of Biofortified vegetables: bibliographical review. Ouricuri Magazine, [S. l.], v. 14, n. 1, p. 03–20, 2024. DOI: 10.59360/ouricuri.vol14.i1.a19764. Disponível em: https://www.revistas.uneb.br/index.php/ouricuri/article/view/19764. Acesso em: 14 may. 2024.

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Artigos de Revisão

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